Buurtschap Heukelom

Eén derde van de Heukelommers is actief in voetbal, het carnaval, een muziekband van Heukelom, het Reuzengilde ... noem maar op! Het is een hechte gemeenschap, waar iedereen elkaar kent en waar gezelligheid hoog in het vaandel staat.

STICHTING HEUKELOM TOTAAL
Stichting Heukelom

De Stichting Heukelom Totaal is de overkoepelende organisatie van alle werkgroepen in Heukelom. Van elke werkgroep is een persoon bestuurslid van de Stichting. De Stichting heeft als doel om initiatieven te ontplooien met deze werkgroepen, ten behoeve van alle mensen die deel uitmaken van de Heukelomse Gemeenschap. Een voorbeeld is het Heukel Gemeukel en de prachtige aankoop van de nieuwe huifkar waar alle werkgroepen gebruik van kunnen maken.

***

 

Werkgroep Carnaval  
Carnavalsvereniging De Rommelpot

Carnavalsvereniging

De Rommelpot is de naam voor Heukelom in carnavalstijd. De naam is afkomstig van een pot met daarover gespannen een gedroogde varkensblaas met in het midden een rieten buisje. Zodra het buisje heen en weer wordt bewogen maakt het geluid.

bezoek de website
Heukelomse Mie  
Reuzengilde

Reuzen van Oisterwijk, Moergestel en Heukelom

Nederland telt slechts vijftien reuzen. Drie daarvan wonen in de drie Noord-Brabantse dorpen Oisterwijk, Moergestel en Heukelom die samen de gemeente Oisterwijk vormen. Deze reuzen zijn respectievelijk Peer Paorel, Gèèselse Ermelindis en Heukelome Mie. Het sympathieke drietal wordt begeleid door een groep van ruim zestig mensen, onder wie een aantal kinderen. Van deze groep maakt ook een muziekgezelschap deel uit.

bezoek de website
 

  Van Heukelom

Muziek van Van Heukelom

In 1988, tijdens het carnaval in De Druiventros in Berkel-Enschot, bood iemand uit Heukelom een meier (zoals een briefje van 100 gulden in de volksmond werd genoemd) voor een trom. Daarmee werd hij de trotse eigenaar van het instrument. Hij zei: ,,Nou hebben we de trom, nu moet de rest nog komen." Dat was het begin van muziekband Van Heukelom!

bezoek de website
Muziekband Van Heukelom
  Mensport Heukelom

Mensport Heukelom

Jaarlijks organiseert Stichting Mensport Heukelom een tweedaagse samengestelde menwedstrijden voor klasse 1, 2, 3 en 4 pony's en enkelspan paarden. Vooral de marathon is erg geliefd bij het grote publiek vanwege het spektakel en de samenwerking tussen rijder en groom (de hulp achterop de aanspanning) die erg belangrijk is.

bezoek de website
Mensport Heukelom
  TrekkerTrek

TrekkerTrek

TrekkerTrek is het jaarlijkse spektakel waarbij landbouwvoertuigen om de eerste plaats strijden. De voertuigen zijn vastgekoppeld aan een sleepwagen en leggen een recht parcours af. De krachtmeting mag niet worden onderbroken door mechanisch schakelen. Een evenement dat jaarlijks enthousiaste fans trekt van heinde en ver.

bezoek de website
Trekkertrek
Schuttersgilde  
Schuttersgilde Sint Joris en Sint Sebastiaan

Schuttersgilde Sint Joris en Sint Sebastiaan

Ooit de eerste burgerwachten, met hooivork en spies, later uitgerust met pijl en boog en nog later vaak overgegaan op geweer. Toch kennen nog veel Gilden tot op de dag van vandaag de kruisboog of handboog.

bezoek de website